Политика за приватност

Француска дипломатска мрежа се обврзува дека собирањето и обработката на Вашите податоци ќе биде во согласност со Законот за заштита на податоците од 6 јануари 1978 година и Регулативата (ЕУ) 2016/679 во врска со заштитата на физичките лица во однос на третманот на лични податоци.

За време на посетата на нашата страница, колачињата се депонираат на Вашиот компјутер, Вашиот мобилен телефон или Вашиот таблет. Ние ги користиме овие колачиња на нашата страница за да го одредиме бројот на посети на сајтот, но и да Ви понудиме видео-содржини, да споделувате со кликнување, потоа информации за содржините на социјалните медиуми, како и анимирана и интерактивна содржина.

Дефиниција за колаче

Колаче е текстуална датотека којашто се депонира на Вашиот компјутер кога ја посетувате страница или гледате реклама. Таа овозможува да се зачуваат податоци за корисникот за да се олесни навигацијата и да се овозможат одредени функции. Колачињата ги управува Вашиот интернет пребарувач.

Три типа на колачиња се депонирани на нашата страница

1. Внатрешни колачиња потребни за работа на страницата

Овие колачиња овозможуваат сајтот да работи оптимално. Можете да ги одбиете и да ги избришете со користење на Вашите поставки на пребарувачот, но квалитетот на Вашето корисничко искуство може да се намали.

Име на колачетоНаменаРок на чување
cb-enabled Ја евидентира поставката на посетителот за депонирање на колаче за веб-аналитика 1 година
2. Колачиња за веб-аналитика

Алатките за веб-аналитика се користат за добивање информации во врска со навигацијата на посетителите. Тие помагаат да се разбере како корисниците пристигнуваат на одреден сајт и го реконструираат нивното движење.

Нашата веб-страница користи алатки за веб-аналитика AT Internet (Xiti).

Име на колачетоНаменаРок на чување
idrxvr Статистика AT Internet 13 месеци

Може да одберете да ги одбиете овие колачиња за веб-аналитика преку параметрите на Вашиот прелистувач (прочитајте подолу).

3. Колачиња од трети лица, наменети за подобрување на интерактивноста на сајтот

Нашиот сајт користи одредени услуги што ги нудат трети лица. Тие вклучуваат :

 1. Копчиња за споделување (Twitter, Facebook, Linkedin);
 2. Видео-содржини објавени на сајтот (Youtube);
 3. Содржина од платформи за социјални мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Weibo).

Овие функции користат колачиња од трети лица кои се директно депонирани од услугите.

Начини како да се одбие депонирањето на колачиња

Секогаш можете да изберете да ги оневозможите колачињата. Еве како да постапите за да ги одбиете како зададена вредност кај најчесто користените прелистувачи.

Ако користите Firefox:

 1. Кликнете на копчето за мени и одберете Опции
 2. Изберете го панелот за приватност и одете во Историјата
 3. Во опаѓачкото мени до Правилата за конзервација : изберете Користи прилагодени подесувања за Историјата
 4. Исклучете го полето Прифатете колачиња за да оневозможите колачиња
 5. Во паѓачката листа Прифати колачиња од трети лица, изберете никогаш
 6. Затвори ја страницата about:preferences. Сите промени што сте ги направиле ќе бидат автоматски зачувани.

Ако користите Chrome:

 1. Во горниот десен агол, кликнете Повеќе > Прилагодувања
 2. На дното, кликнете Напредно
 3. Во делот Приватност и безбедност, кликнете Подесувања на содржината
 4. Кликнете на Колачиња
 5. Исклучете ја опцијата Дозволи им на сајтовите да ги зачувуваат / читаат податоците за колачињата
 6. Кликнете на OK за да потврдите.

Ако користите Internet Explorer:

 1. Изберете го копчето Алатки, потоа Опции за Интернет
 2. Изберете го јазичето за Приватност и под Подесувања, одберете Напредно
 3. Вклучете го полето Игнорирај автоматско управување со колачиња и изберете Отфрли во колоната Колачиња од Трети лица.

За какви било прашања во врска со овие информации за лични податоци и колачиња, може да ни пишете преку нашиот формулар за контакт.